Zrealizowane projekty

W Krzyżowej trwają właśnie polsko-niemieckie warsztaty kulinarne. Projekt oferuje młodzieży (16 lat), pochodzącej z Niemiec i Polski, możliwość zdobycia pierwszego praktycznego doświadczenia zawodowego, a jednocześnie uczestniczenia w europejskim spotkaniu i zdobycia doświadczenia międzykulturowego.

Podczas spotkania młodzieżowego w Krzyżowej uczestnicy planują wyżywienie całego spotkania i realizują je wspólnie gotując w kuchni szkoleniowej w Krzyżowej.

W dniach 30.05, 05.06 i 06.06 uczniowie Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Pszennie wezmą udział w warsztatach na temat zrównoważonego rozwoju i ekologii. Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić tematy, które są kluczowe w czasie szybkich przemian ekologicznych, technologicznych i społecznych. Szczegółowo poruszony zostanie temat zasobów wody na świecie, emisji dwutlenku węgla, sytuacji krajów globalnego Południa i globalnej Północy. Uczniowie będą mieli okazję przyjrzeć się również swoim codziennym wyborom i wpływowi, jaki każda jednostka ma na kształt naszego świata.

23. maja w Fundacji "Krzyżowa" odbyły się warsztaty na temat języka filmowego "Anatomia filmu", w których wzięli udział uczniowie siódmej klasy ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Grodziszczu. Zajęcia składały się z dwóch bloków – pierwszy obejmował informacje na temat scenariusza filmowego oraz języka, którym posługuje się sztuka filmowa, w drugiej części uczniowie analizowali konkretny film, wykorzystując wiedzę z pierwszej części zajęć.

Doświadczenia zdobyte w czasie warsztatu, pozwoliły uczniom wnikliwie, trafnie i twórczo odbierać przekaz filmowy. W zajęcia wpisana była również problematyka adaptacji i ekranizacji, inspiracji filmowych, konstrukcji bohaterów oraz zjawisko kina stylu zerowego i filmów klasy B. Celem warsztatu było kształcenie umiejętności analitycznego podejścia do scenariusza i dzieła filmowego.

MDSM

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Dalsze informacje Ok